My phuntsokcholing
English

Omgangsvormen, vertrouwenspersoon en huisregels

Phuntsok Chö Ling richt zich op het bevorderen van compassie, gebaseerd op deze visie worden alle vormen van grensoverschrijdend gedrag afgewezen.

HUISREGELS
Deze huisregels zijn opgesteld om een aangename ervaring en veilige omgeving te garanderen voor alle leden en bezoekers. Wij geloven in het concept van “Anderen boven het Zelf” en respect voor alle levende wezens. Bedankt dat je rekening houdt met deze regels en help anderen alsjeblieft om ze ook te volgen.
1. Geen schoenen in de tempel.
2. Groet de Boeddha en de leraar als je de tempel binnengaat.
3. Respecteer de leraar (Lama Jigmé Namgyal) en de lesmethoden.
4. Toon respect, vriendelijkheid en steun voor je medestudenten en leden.
5. Toon respect voor de vrijwilligers die de evenementen mogelijk maken.
6. Spreek met respect en op een laag volume wanneer je in de tempel bent, geen persoonlijke gesprekken in de tempel, deze moeten buiten worden gevoerd.
7. Wijs in de tempel niet met je voeten naar de leraar. In de boeddhistische traditie wordt dit als respectloos beschouwd.
8. Open verpakkingen met eten en drinken zijn niet toegestaan in de tempel. (Gebottelde drankjes met een dop zijn wel toegestaan).
9. Wees bedachtzaam en vertrouw op de omgeving.
10. Houd je emoties en reacties onder controle. Als je de behoefte voelt om je emoties luid te uiten, doe dit dan buiten de tempel om andere studenten niet te storen. (Het storen van andere studenten kan leiden tot verwijdering uit de klas).
11. Kom op tijd voor de geplande evenementen. De tijden zijn beschikbaar op onze website. Respecteer de tijd van anderen door op tijd te komen.
12. Stel tijdens de lessen alleen vragen over het huidige onderwerp. Geen persoonlijke vragen of vragen over andere onderwerpen. Persoonlijke vragen kunnen na de les worden gesteld.
13. Behandel alle voorzieningen en tempelfaciliteiten met respect en ruim alles na jezelf op. Doe het licht uit als je het niet nodig hebt enz. Help anderen met hun klusjes als je kunt.
14. De foyer is geen woonkamer, slaapkamer, opslagruimte of verlengstuk van je huis. Dit betekent dat de bank niet bedoeld is om op te slapen, de kasten alleen om tempelspullen in op te bergen etc. Behandel deze ruimte met respect.
15. Het gebruik van alcohol, drugs of andere illegale middelen is ten strengste verboden, dit geldt ook voor dronken of onder invloed rondlopen.
16. Pesten, roddelen, (seksuele) intimidatie en elke andere vorm van negatief gedrag wordt niet getolereerd. Dit zal leiden tot onmiddellijke verwijdering van het tempelterrein en beëindiging van het lidmaatschap.

“Verlies je eigen pad niet, verstoor de geest van anderen niet”
Zijne Heiligheid Jigme Phuntsok Rinpoche (1933 – 2004)

 

Doel van de gedragscode
Het doel van deze gedragscode tegen seksuele intimidatie, geweld, grensoverschrijdend gedrag, pesten en discriminatie is het creëren van een veilige en prettige omgeving tijdens alle activiteiten van Phuntsok Chö Ling. Hieronder vallen ook bijeenkomsten en informele ontmoetingen. Deze gedragscode geeft aan welk gedrag ongewenst is binnen onze organisatie en niet getolereerd kan worden. Daarnaast is de gedragscode bedoeld om diegenen te beschermen die slachtoffer zijn van ongewenst gedrag of die discriminatie ervaren en een klacht willen indienen.

Toepassingsgebied
Deze gedragscode is van toepassing op:
• – alle leden van Phuntsok Chö Ling;
• – de (gast)leraren of lama(‘s) van Phuntsok Chö Ling;
• – alle personen die namens onze stichting werken;
• – alle bezoekers van ons centrum.

Definities
Ongewenst gedrag: elke vorm van verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag, waarvan de persoon die zich eraan schuldig maakt weet of behoort te weten dat het de waardigheid van personen binnen de gemeenschap aantast en/of waarbij de persoon tot wie het gedrag is gericht dit als duidelijk ongewenst beschouwt. Dit kan bijvoorbeeld duidelijk worden als het een intimiderende, vijandige of vernederende sfeer creëert tegenover de betrokken persoon.
Seksuele intimidatie: Elk ongewenst gedrag van seksuele aard is onaanvaardbaar. Dit kan bijvoorbeeld duidelijk worden als dergelijk gedrag intimiderend, ongewenst, onredelijk of beledigend is voor de persoon die ermee te maken krijgt. Voorbeelden: vervelende uitnodigingen, ongepaste aanrakingen of ongepaste weergave van seksueel getinte afbeeldingen. Binnen de organisatie worden soms verschillende rollen aangenomen, zoals die van trainer, bestuurslid, facilitator of docent. Hoewel er altijd sprake zou moeten zijn van gelijkwaardigheid, kan er in welke rol dan ook soms sprake zijn van een (vermeende/gevoelde) machtsverhouding. In zo’n relatie moet de persoon die de rol van leraar, coach, trainer, etc. vervult extra alert zijn op het zuiver houden van zijn/haar eigen gedrag en op signalen en gedrag van anderen. Een combinatie van een leraar- of trainer rol met een persoonlijke relatie moet vermeden worden, omdat hier grensoverschrijdend gedrag vanuit de aangenomen rol kan optreden terwijl dit binnen de persoonlijke relatie niet grensoverschrijdend hoeft te zijn. Daarom moet in zo’n omstandigheid de verhouding van rollen vanuit Phuntsok Chö Ling worden veranderd/beëindigd.
Geweld: elke vorm van psychologische druk, intimidatie, bedreiging of fysiek ongewenst contact.
Pesten: elke vorm van herhaald gedrag dat zich kan uiten in woorden en/of gedragingen en tot doel of gevolg heeft dat de persoonlijkheid, waardigheid, mentale of fysieke integriteit van een persoon wordt aangetast of een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd.
Discriminatie: mondelinge of schriftelijke uitspraken doen over anderen vanwege hun ras, huidskleur, afkomst, godsdienst, geslacht, handicap, leeftijd, overtuiging of seksuele geaardheid; handelingen verrichten tegen anderen of onderscheid maken tussen personen vanwege hun ras, huidskleur, afkomst, godsdienst, geslacht, handicap, leeftijd, overtuiging of seksuele geaardheid.

De klachtenprocedure

Een slachtoffer (of getuige) van geweld, intimidatie, discriminatie of ongewenst seksueel gedrag kan zich wenden tot de vertrouwenspersoon: paul(at)phuntsokcholing.org. Wanneer pogingen om het probleem informeel op te lossen aangewezen zijn, zal dit eerst overwogen worden, in nauw overleg tussen de melder en de vertrouwenspersoon. Als dit niet afdoende wordt geacht of als dit na gedane pogingen niet afdoende blijkt, bijvoorbeeld omdat de dader geen gedragsverandering laat zien of ander gedrag vertoont dat ook als ongewenst kan worden beschouwd, kan het slachtoffer onderstaande procedure volgen. De vertrouwenspersoon kan het slachtoffer op verzoek helpen (maar niet overnemen).
• Het opstellen van een schriftelijke en gemotiveerde klacht. Zodra de vertrouwenspersoon de klacht ontvangt, maakt hij/zij dit kenbaar aan het bestuur van Phuntsok Chö Ling. Als de (vermoedelijke) dader lid is van het bestuur, zal hij/zij niet deelnemen aan de bespreking van deze zaak.
• Indien nodig worden gesprekken gevoerd met de slachtoffers en eventuele getuigen om de zaak voor de raad en de vertrouwenspersoon te verduidelijken.
• Het bestuur stelt een vertrouwelijk rapport op over de situatie.
• Lama Jigme wordt op de hoogte gebracht en hij kan ervoor kiezen om een gesprek aan te gaan met de betrokkenen.
De vertrouwenspersoon en/of het bestuur (in onderling overleg te bepalen) voeren één of meerdere gesprekken met de (vermeende) dader. Dit kan periodiek zijn als dat past bij de situatie. Afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken kan het bestuur passende maatregelen nemen. In ernstige gevallen kan dit schorsing van alle activiteiten met betrekking tot Phuntsok Chö Ling en/of melding bij het landelijke Meldpunt Intimidatie inhouden. Als het slachtoffer zich om wat voor reden dan ook niet tot de interne vertrouwenspersoon wil wenden, kan hij/zij rechtstreeks contact opnemen met een (gekozen) bestuurslid. Die neemt dan de rol van vertrouwenspersoon op zich in het verdere proces. Als het na het volgen van dit proces niet mogelijk is gebleken om voldoende gedragsverandering te bereiken, kan overwogen worden om de landelijke vertrouwenspersoon van de Boeddhistische Unie Nederland te raadplegen.
https://boeddhisme.nl/groepering/externe- vertrouwenspersonen/