Deze lezing is onderdeel van het Heilige Huisjes Festival 2024
We willen allemaal respectvol omgaan met de mensen die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Ook willen we zélf graag met respect behandeld worden. Respectvol behandeld worden geeft nou eenmaal een prettig gevoel. Je zou het een gevoel van geluk kunnen noemen. Een gevoel wat we allemaal prettig vinden!
Maar wat ís respect? Hoe kunnen we onszelf trainen om respectvol om te gaan met de mensen om ons heen, óók als dat wat minder eenvoudig is door verstorende emoties? En hoe kunnen we respect voor onszelf ontwikkelen?
Een eenvoudig maar goed begin is om te kijken naar de manier waarop we communiceren. Als we ons meer bewust worden van de manier waarop onze emoties ons gedrag en communicatie beïnvloeden, dan kunnen we ook helderder zien waar het soms mis gaat. Want als we in staat zijn om echt te luisteren naar de behoeften van onze buren of collega’s, of zelfs naar een vreemdeling die op ons pad komt, dan zullen we merken dat het mogelijk is om voor hen op nèt zo’n natuurlijke manier respect op te brengen als voor de meest dierbaren om ons heen. Als we deze, voor iedereen beschikbare, kwaliteit kunnen ontwikkelen, creëren we voor onszelf en voor anderen meer ruimte, en daarmee meer geluk. En wie wil dat nou niet, meer geluk?
Lama Jigmé Namgyal
(1973) werd geboren in een nomadenfamilie in Golog, in het oostelijk deel van Tibet. Op zijn achtste jaar trad hij toe tot het Tratsok klooster, en tien jaar later vertrok hij naar Serthar Larung Gar, het boeddhistische instituut van Khenpo Jigmé Phuntsok Rinpoche. Daar bestudeerde hij jarenlang onder meer boeddhistische filosofie en meditatie. Op advies van zijn leraren besloot Lama Jigmé Tibet te verlaten en naar Europa te gaan. Hier richtte hij twee centra op, een in Luxemburg (Centre Culturel Tibétain) en een in Rotterdam (Phuntsok Chö Ling).