05 JAN '24 | 19:30 - 21:30
Continuïteit van ons bewustzijn
In Dialoog: Pim van Lommel & Lama Jigmé Namgyal
Beleef een unieke dialoog op vrijdagavond 5 januari in Rotterdam. Pim van Lommel, de gerenommeerde cardioloog achter het baanbrekende boek ‘Eindeloos Bewustzijn’, gaat in gesprek met de Tibetaans boeddhistische meditatieleraar Lama Jigmé Namgyal. Laat je tijdens een avondvullend programma inspireren door hun inzichten over het mysterie van de dood.
Van Lommel noemt de dood ‘de continuïteit van ons bewustzijn’, op basis van wetenschappelijk onderzoek naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand hebben overleefd. Lama Jigmé vertelt over de Tibetaans boeddhistische visie op de dood, die centraal staat in de boeddhistische levenshouding en beoefening.
Hierna gaan beide sprekers met elkaar en de zaal in gesprek en is er ruimte om vragen te stellen.
Pim van Lommel
(1943) studeerde in 1971 af aan de Universiteit Utrecht en voltooide zijn specialisatie in de cardiologie in 1976. Hij werkte tot 2003 als cardioloog in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.
Pim van Lommel deed wetenschappelijk onderzoek onder 344 Nederlandse patiënten die een hartstilstand in het ziekenhuis hadden overleefd. Van hen bleken 62 een bijna-doodervaring (BDE) te hebben meegemaakt. Hij publiceerde hierover een artikel in de Lancet, wat wereldnieuws werd. Een BDE is een authentieke ervaring die niet is te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort en verandert mensen blijvend.
In 2007 verscheen zijn boek ‘Eindeloos Bewustzijn’, een bestseller met meer dan 155.000 verkochte exemplaren in Nederland. Het boek is vertaald in 10 verschillende talen en er zijn inmiddels wereldwijd ruim 400.000 exemplaren van verkocht.
In zijn boek legt Van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zo’n indringende bijna-doodervaring kunnen hebben. Hij doorspekt zijn betoog met verhalen van mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt. Met de meeste van hen heeft Van Lommel persoonlijk contact gehad.
Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.
Lama Jigmé Namgyal
(1973) werd geboren in een nomadenfamilie in Golog, in het oostelijk deel van Tibet. Op zijn achtste jaar trad hij toe tot het Tratsok klooster, en tien jaar later vertrok hij naar Serthar Larung Gar, het boeddhistische instituut van Khenpo Jigmé Phuntsok Rinpoche. Daar bestudeerde hij jarenlang onder meer boeddhistische filosofie en meditatie.
Op advies van zijn leraren besloot Lama Jigmé Tibet te verlaten en naar Europa te gaan. Hier richtte hij twee centra op, een in Luxemburg (Centre Culturel Tibétain) en een in Rotterdam (Phuntsok Chö Ling).
Lama Jigmé is meditatieleraar maar hij heeft ook veel ervaring in het spiritueel begeleiden van stervenden. Vanaf zijn 14de levensjaar ging hij al mee met zijn leraar om de traditionele wijze van begeleiding te leren. Waar onze westerse stervensbegeleiding meestal stopt bij de laatste ademhaling, gaat de Tibetaanse manier daarna nog door, zelfs tot aan de wedergeboorte.
Praktische informatie
Tijd: van 19:30 – 21:30 uur (inloop vanaf 18:45 uur)
Taal: Engels
Locatie: Phuntsok Chö Ling, Oostkousdijk 17B, 3024 CL Rotterdam.
Online: Online ook te volgen via een webinarlink welke je ontvangt vooraf gaande aan het evenement.
Prijzen: Zie opties bij aanmelden.
Als je vragen of opmerkingen hebt, neem contact op via: events@phuntsokcholing.org